סגל אקדמי

סגל המרצות והמרצים במחלקה מורכב ממומחים המנוסים בעשייה מקצועית בשלל תחומים. אנשי הסגל אוחזים בניסיון מקצועי בשטח בתחום העבודה הסוציאלית וגם בניסיון במחקר יישומי, ובהוראתם הם משתמשים בשיטות הוראה מתקדמות. השילוב בין הידע התיאורטי למומחיות בטיפול בשדה משתקף היטב בהרצאותיהם, המשובצות בדוגמאות עדכניות מהנעשה בארץ ובעולם בנושאי טראומה בגיל הרך, טראומה בקרב נשים, אלימות מינית, טראומה חברתית ועוד.

סגל מן המניין

ד"ר אביטל קאי צדוק, ראשת המחלקה

עוסקת בתחומים של חוסן, צמיחה פוסט טראומטית, נערות במצבי סיכון, רווחה סובייקטיבית של ילדים והערכת תוכניות חברתיות.

"ה'אני מאמינה' שלי מחובר מאוד להגדרה העולמית העדכנית למקצוע העבודה הסוציאלית, שלפיה העבודה הסוציאלית מקדמת שינוי חברתי, פיתוח חברתי ולכידות חברתית, פועלת להעצמתם של בני אדם ומדגישה את חשיבות חירותם וכבודם. עקרונותיה המרכזיים של העבודה הסוציאלית הם צדק חברתי, זכויות אדם, אחריות כלל חברתית, הדדיות, שוויון ומתן כבוד לשונוּת. אני מאמינה שעלינו, העובדות הסוציאליות והעובדים הסוציאליים, לפעול למען קידומן של אוכלוסיות מעוטות הזדמנויות בחברה ולקדם שותפות עם נשים ואנשים מתוך האוכלוסיות האלה. אני מאמינה בעשייה שוויונית בגובה העיניים, עשייה מכבדת שנותנת מקום לכוחות, לחוזקות וליכולות של כל אישה ואיש – בייחוד אלה שבחייהם נחשפו להזדמנויות מעטות. אני מאמינה שכדי להביא לשינויים עמוקים בחברה, עבודה סוציאלית חייבת לפעול בכל הרמות: ברמת הפרט, המשפחה, הקבוצה, הקהילה והמדינה. ואולי החשוב ביותר – אני מאמינה שאפשר לשנות."

ד"ר חנין אליאס

מתמקדת בפגיעות כלפי ילדים ואוכלוסיות מודרות, טיפול בעברייני מין והכשרת עובדים סוציאליים בסביבה רב-תרבותית.

"אני עובדת סוציאלית גאה. העבודה הסוציאלית היא בעיניי דרך חיים המאפשרת לנו – במסגרת הטיפול, המחקר והחינוך למקצוע – להסתכל אחרת על מצבי חיים, להכיר בשונוּת, לחשוב יצירתית, ואף להרשות לעצמנו להיות ביקורתיים כלפינו וכלפי האחר. כמי שעוסקת שנים רבות בחינוך לעבודה סוציאלית, המפגש עם הדור הבא של העובדות הסוציאליות והעובדים הסוציאליים מעורר אצלי הרבה מחשבות על תדמיתם של העובדים במקצוע. אני מבינה כי השליחות החברתית על גווניה רותמת אנשים ללמוד את המקצוע, אך היכולת לחולל שינוי אמיתי בחייהם של אחרים ובהחלטותיהם של מעצבי מדיניות – זה בעיניי מה שמחזיק ומאגד את כולנו יחד סביב המקצוע."

ד"ר רג'דה  אלנאבולסי

עובדת סוציאלית, מרצה בכירה. חוקרת אוכלוסיות מודרות, מצבי אלימות ופגיעות בהקשרים מגדרים, חברתיים-תרבותיים, מבניים ופוליטיים במיוחד בקרב קבוצות מיעוט. מרחיבה במחקרים שלי את הידע המחקרי, דרכי התערבות וההוראה בנושא אלימות ופגיעות בקרב נשים, צעירות/ים, נערות וילדים ערבים בישראל, נשים מקבוצות אתניות שונות ובהקשר החברתי-תרבותי והסוציו-פוליטי. חוקרת ומקדמת נושא הסתגלות והצלחה של סטודנטים מהחברה הערבית בהשכלה הגבוהה, והנגשת השכלה על תיכונית בקרב צעירות/ים במצבי שוליים. מחקרים שלי בנושא גזענות וסקסיזם בחברה האזרחית, בארגוני נשים בישראל ובמערכת החינוך בישראל פורסמו בשני ספרים בשלוש שפות בהוצאת "אחותי" לצד מאמרים רבים בכתבי עת בינלאומיים. בשנת 2011 ערכתי והובלתי כתיבת ספר בינלאומי בשפה הערבית בנושא: נשים לגופן- בריאות, גוף ומיניות של נשים ערביות בישראל מטעם עמותת "נשים לגופן".  
בין השנים 2015 ועד 2024 כיהנתי כממונה מוסדית על הסטודנטים מהחברה הערבית בדיקנאט הסטודנטים במרכז האקדמי רופין.

ד"ר פנינה דולברג

מתמחה בהגירה ובהתפתחות האדם הבוגר. מחקריה עוסקים בזהויות של מהגרים בישראל, בפנומנולוגיה של מהגרים מבוגרים ובהיבטי בריאות הנפש בהקשר של הגירה, וכן בהתפתחות במהלך החיים ובהזדקנות בישראל.

"אני מאמינה שידע הוא כוח. האקדמיה מאפשרת לנו להכיר ידע וגם ליצור ידע, ועובדים סוציאליים זוכים ליישם את הידע הזה יום יום בעבודתם המקצועית. כסוציולוגית אני חוקרת גיוון חברתי ואי-שוויון, ואני מאמינה שגם במציאות הסבוכה של ישראל, שינוי חברתי לשוויון הזדמנויות ולרב-תרבותיות הוא אפשרי. הדרך לשינוי היא מודעות, ידע, כשירות תרבותית, בחינת המיקום האישי, והרבה עבודה משותפת כפרטים וכקהילות. שלא במקרה, אלה הן אבני היסוד של העבודה הסוציאלית."

ד"ר רחלי חיים דהן

עוסקת בתחום בריאות הנפש, צעירים במשבר נפשי ראשון, דיכאון אחרי לידה, טראומות הקשורות להיריון ולידה.

"אני מאמינה שעבודה סוציאלית צריכה לראות את האדם והכוחות שלו בהקשר התרבותי, החברתי והמשפחתי שלו. עלינו להיות קשובים ולהתאים לכל אדם את המענה הנכון והמדויק עבורו. הקשר האנושי שנוצר בין בני אדם הוא המפתח לשינוי רגשי."

ד"ר עמית צריקר

עוסק בהוראה, במחקר ובעבודת שדה בתחומי מקרו-פרקטיקה בעבודה סוציאלית. מתמחה בעבודה סוציאלית קהילתית, בפרקטיקת מדיניות בעבודה סוציאלית, בגישה הגנרית בעבודה סוציאלית, בהתנהגות ארגונית בקרב עובדים סוציאליים, בעבודה במגזרים השונים ובחקר התנדבות ופיתוח מנהיגות בישראל.

"אני מאמין בשילוב מתודות בעבודה סוציאלית, ובכך אני מתמקד בהוראה ובמחקר באקדמיה. השילוב בין המתודות השונות – פרטנית, קבוצתית, קהילתית ופרקטיקת מדיניות – יכול להביא למימוש הייעוד המקצועי של העובדים והעובדות הסוציאליות בישראל, לשינוי חברתי ולשוויון הזדמנויות לקהלי היעד של המקצוע. המקצוע שלנו הוא פוליטי ביסודו, ולכן חשוב שבכל התערבות נזכור את הסביבות השונות שמשפיעות על האדם, לרבות הסביבה הפוליטית ויחסי הכוחות בחברה.
אני מאמין גדול בחיבור אנושי בינינו ובין מקבלי השירותים, בגובה העיניים ובאווירה של שותפות אמיתית. אלה הערכים שאני מבקש להנחיל לדורות העתיד של העובדות הסוציאליות בארץ. לדעתי, מטרתה של האקדמיה – על אחת כמה וכמה בעבודה סוציאלית – היא לשלב בין שלושה אלמנטים: הוראת המקצוע והנחלת ערכיו, מחקר משמעותי ויישומי, ותרומה לשדה.
 כל עוד נדאג לשלושת האלמנטים הללו, נוכל לשפר את תדמית המקצוע ולסייע לאוכלוסיות היעד ולמקבלי השירותים."

ד"ר שירה פגורק-אשל

עוסקת באבהות, ילדים ומשפחות במצבי טראומה, ובהערכת תוצאות התערבות.

"אני מאמינה שעבודה סוציאלית, ועימה גם הוראת המקצוע לדור הבא, מושתתות בראש ובראשונה על מפגש בין אדם לאדם. תפקידנו כעובדות סוציאליות וכמחנכות לעבודה סוציאלית הוא לספק את התנאים המיטיבים שיאפשרו לגלות את הידע והכוחות הטמונים בכל אחד ואחת. תנאים אלו כוללים כבוד לשונוּת, אמפתיה, סקרנות ושיתוף."

ד"ר רונית ראובן אבן זהב

עוסקת בחינוך ובהכשרה אקדמית לעבודה סוציאלית, בהצלחה במערכת ההשכלה הגבוהה ובהיבטים של רב-תרבותיות, מגדר וקבוצות מיעוט בחברה. מתמחה גם בתחום של נערות ונשים במצבי סיכון, טראומה ופגיעות מיניות. מעצבת ומפתחת תוכניות לימודים לתואר ראשון בעבודה סוציאלית ותוכניות להכשרה מקצועית של סטודנטים בעבודה סוציאלית.

"אני מאמינה כי עובדות סוציאליות ועובדים סוציאליים מחזיקים בידע רב ערך לחברה על אודות יצירת מסגרות השתייכות חברתיות, וכן בידע על תהליכי טיפול והתארגנות המאפשרים לאנשים לשנות ולהשפיע על חייהם. סיוע וטיפול בפרטים ובמשפחות, פיתוח רשתות חברתיות, ארגון תהליכים מערכתיים של שיתוף אנשים למען עצמם וסביבתם – כל אלה הם פרקטיקות שרק עובדות סוציאליות ועובדים סוציאליים לומדים אותן."

ד"ר יעל לביא

עוסקת בטיפול משפחתי וזוגי ובהנחיית קבוצות. מומחיות בתחום אבל ושכול, נשיות ומגדר, יחסי אימהות–בנות וכן "משפחות  מחוברות" ("משפחות חורגות").

פרופ' רוני סטריאר

פרופ' סטריאר הוא חוקר בכיר בעבודה סוציאלית, מחנך ופעיל חברתי. כיהן כפרופסור חבר בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה, מייסד וראש המרכז הבינתחומי לחקר העוני וההדרה החברתית, מייסד וראש המגמה למנהיגות ולשינוי חברתי במסגרת תואר שני בעבודה סוציאלית של האוניברסיטה, ראש התוכנית "שותפות חיפה להתרת שרשרת העוני", מייסד "תוכנית הדגל למאבק בהדרה ולסולידריות חברתית" של האוניברסיטה ושימש כיושב ראש המועצה לביטחון תזונתי של משרד הרווחה והביטחון החברתי.


סגל עמית

ד"ר ג'וליה גוזמן

עובדת סוציאלית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת. בעלת תואר ראשון, שני ושלישי בעבודה סוציאלית ובעלת תואר שני במנהל עסקים. עוסקת במחקר ובפרקטיקה בתחומים של טראומה וצמיחה מטראומה בהקשרים של משברי בריאות. כיום עובדת כמנהלת השירות הסוציאלי הארצי של מרכזי אסותא, ובעבר עבדה בתפקידי ניהול בכירים ב"מכבי שירותי בריאות". מרצה בקורסים לתואר ראשון ושני בעבודה סוציאלית במוסדות אקדמיים נוספים.

ד"ר נורית גלזר חודיק

בעלת תואר ראשון, שני ושלישי בעבודה סוציאלית. בעלת ניסיון מקצועי רב בתחום בריאות הנפש ובעבודה עם נפגעות פגיעה מינית, וכיום חוקרת את הפסיכולוגיה של הלבוש ככלי לצמיחה מטראומה, גיבוש זהות ודימוי גוף חיובי. "עבודה סוציאלית עבורי היא מרחב ערכי ויצירתי לייצר שינוי אישי וחברתי."

ד"ר טלי סטולובי

בעלת תואר ראשון, שני ושלישי בעבודה סוציאלית. בעלת ניסיון מקצועי רב בתחום בריאות הנפש ובעבודה עם נפגעות פגיעה מינית, וכיום חוקרת את הפסיכולוגיה של הלבוש ככלי לצמיחה מטראומה, גיבוש זהות ודימוי גוף חיובי. "עבודה סוציאלית עבורי היא מרחב ערכי ויצירתי לייצר שינוי אישי וחברתי".

גב' לאה סופר-חביף

עו"ס קלינית, דוקטורנטית לע"ס, אקטיביסטית-פמיניסטית-מזרחית. מטפלת, מדריכה, מרצה וחוקרת בתחום הטראומה. תחומי מחקר וטיפול: פוסט טראומה מורכבת, טראומה כתוצאה מגזענות וטראומה מינית. 

"תאוריה ביקורתית היא זו שמנחה אותי בכל חלק בחיי המקצועיים והאישיים. היא מתווה את האופן שבו אני מטפלת, מרצה ומדריכה, מהווה את המשקפיים דרכם אני חוקרת, ומסייעת לי להתאמץ להיות אשת מקצוע טובה יותר. אני רואה בתהליך הלמידה מסע משותף של המרצה והסטודנטיות, שמטרתו לא רק להקנות ידע אלא גם ערכים ונקודות מבט".