לטעות זה אנושי
מה ניתן ללמוד מטעויות? טעויות נפוצות בקרב סטודנטים בעת מידול תהליכים עסקיים
ד"ר דיצה ביימל, גב' ערבה צורי, ד"ר שירלי בר-לב
מערכות מידע מונחות-תהליכים מיועדות ומיושמות בעיקר כדי לתמוך בתהליכי העבודה של הארגון. אחת מאבני הדרך החשובות בתכנון מערכת כזו היא בניית מודל התהליכים, אשר מספק את הבסיס לעיצוב והטמעת המערכת. מידול שגוי של התהליכים העסקיים עלול לסכן את איכות השירותים/המוצרים של הארגון, ולחשוף אותו למגוון סיכונים.
בניית מודל תהליכים, היא אחד האתגרים איתם מתמודדים מנתחי מערכות, בפרט מנתחי מערכות חסרי ניסיון. במחקר הנוכחי, התמקדנו בשגיאות שנעשו על ידי סטודנטים למערכות מידע, אשר נדרשו לבנות מודל המייצג תהליכים בעולם הבריאות, תוך שימוש בשפת מידול מקובלת (למשל, BPMN). התמקדנו במידול תהליכי עבודה של חדר מיון בבית חולים, אשר מאופיין כסביבה דינמית ומורכבת, המערבת בעלי ענין שונים.
מטרות המחקר:
- לזהות שגיאות נפוצות, במהלך משימת המידול
- לסווג שגיאות אלו לקטגוריות
- לנסות ולהסביר את סוגי השגיאות על בסיס היבטים שונים כגון דמוגרפיה, הישגים אקדמיים ויכולת עצמית.
במחקר השתתפו 180 סטודנטים שלמדו בקורס "ניתוח ועיצוב מערכות מידע". במהלך הקורס, למדו הסטודנטים להשתמש בשפת המידול Activity Diagram (או בקיצור AD) כדי למדל תהליכים עסקיים. במסגרת המחקר, הם התבקשו לבצע את המשימות הבאות:
- בתחילת הקורס, למדל משימה פשוטה (הכנת חביתה) לטובת איסוף נתוני בסיס אודות חשיבתם התהליכית של הסטודנטים
- באמצע הקורס קיבלו הסטודנטים תרחיש המאפיין תהליך עבודה בחדר מיון אותו היה עליהם למדל באמצעות AD
- בסוף הקורס קיבלו הסטודנטים תרחיש אחרון למדל, גם הוא מעולם הבריאות.
לאחר כל אחת ממשימות המידול, הסטודנטים התבקשו להעריך את רמת הקושי של התרגיל ואת רמת היכולת העצמית שלהם. שלושת הסטים של הנתונים אפשרו לנו לזהות שילובי טעויות, לחקור את עקומת הלמידה שלהם ולייצר השערה לגבי הקשר בין הביצועים שלהם, הדמוגרפיה ורמת היכולת העצמית שלהם.
השגיאות נותחו באמצעות שלושה קריטריונים איכותיים: שלמות, נכונות וחוסר יתירות.