פעילות אקדמית נוספת
מרכז המחקר לקיימות סביבתית וחברתית
חברי המרכז עוסקים בפעילות אקדמית מגוונת בנוסף למחקר האישי ולפרוייקטים הקבוצתיים בנושאי קיימות
קורסי קיימות
חברי המרכז מעבירים קורסים שונים בנושאי קיימות:
פרופ' אפרת בן-זאב, דר' מוסטפה עספור ודר' זהר ברנט-יצחקי | שינוי אקלים וקיימות סביבה בראייה רב תחומית | קורס כלל רופיני
דר' מוסטפא עספור | משבר האקלים וקיימות סביבתית | הפקולטה למדעי הים
פרופ' איריס וילנאי-יעבץ ודר' קרן וינברג | קיימות ועסקים | הפקולטה לניהול וכלכלה
פרופ' איריס וילנאי-יעבץ | בעלי חיים ועסקים | הפקולטה לניהול וכלכלה
דר' עדי לוי | שמירת טבע ופיתוח בר-קיימא | הפקולטה למדעי הים
דר' עדי לוי | סוגיות נבחרות בקיימות וחשיבה סביבתית | הפקולטה למדעי הים
דר' עדי לוי | החיים בים בסביבה משתנה | הפקולטה למדעי הים
דר' תמיר ארביב | קיימות וכלכלה מעגלית | הפקולטה לניהול וכלכלה
דר' תמיר ארביב | כלכלה מעגלית | הפקולטה להנדסה
יעלי אטשטיין | יזמות בעידן הקיימות | הפקולטה למדעי הים
שלי לוי צור | לוגיסטיקה בעידן הקיימות | הפקולטה להנדסה
ארגון כנסים והשתתפות בפרזנטציות ומושבים בכנסים
חברי המרכז מפיצים את הידע בנושא קיימות בכנסים בארץ ובעולם:
כנס קיימות וקהילה: באוקטובר 2024 התקיים במרכז האקדמי רופין כנס קיימות וקהילה: רשויות בשיקום והתחדשות בימי מלחמה ומשבר: קיימות, קהילה ותקווה. הכנס התקיים בשיתוף פעולה עם מרכז השל לקיימות וקרן קיימת לישראל. זה היה כנס שונה: חוויתי, מרגש ומאד משמעותי. הכנס עסק בנושאים רבים ומגוונים בממשק שבין קיימות, קהילה ושיקום, ביניהם: קידום חוסן קהילתי, שיקום קהילות, ריפוי באמצעות הטבע, בטחון מזון, ושינוי תרבות צריכה. בין היתר עסק הכנס בתהליך שיקום קיבוץ ניר עוז, שמהווה דוגמה מרתקת ומרגשת לשיתוף בין הקהילה לאנשי המקצועי, בין הקיימות לחדשנות. הכנס נהגה על ידי מרכז המחקר לקיימות סביבתית וחברתית של רופין, וחברי הקבוצה שימשו גם כראשי מושבים.
ד"ר זהר ברנט-יצחקי שימש כראש מושב "בריאות, סביבה ומשבר האקלים" בועידה השנתית למדע וסביבה 2024, 25-26.9.2024
ד"ר עדי לוי שימש כראש מושב "זיהום ושימור בתי גידול אקווטיים וימיים" בועידה השנתית למדע וסביבה 2024, 25-26.9.2024
ד"ר זהר ברנט-יצחקי שימש כראש מושב "טכנולוגיות ניטור זיהום אוויר" בועידה השנתית למדע וסביבה 2024, 25-26.9.2024
ד"ר עדי לוי שימש כראש מושב "אקולוגיה ימית" בועידה השנתית למדע וסביבה 2023, 12-13.7.2023
ד"ר זהר ברנט-יצחקי שימש כראש מושב "סביבה בעידן נתונים ומידע – בינה מלאכותית, נתוני עתק וניטור מרחוק" בועידה השנתית למדע וסביבה 2023, 12-13.7.2023
פרופ' טלי סגר-גוטמן, פרופ' איריס וילנאי-יעבץ ופרופ' שקד גלבוע, חברות קבוצת המחקר, ביחד עם ד"ר יואל אסרף, הובילו במסגרת כנס פ.א.י שהתקיים במרכז רבין בתל אביב בתאריכים 31.5-1.6.2022 מושב שכותרתו: "שבירת פרדיגמות בדרך לקיימות חברתית ועסקית".
עריכת כתבי עת וגיליונות מיוחדים
חברי המרכז מעורבים בעריכת כתבי עת וגיליונות מיוחדים בתחום הקיימות החברתית והסביבתית:
ד"ר עדי לוי וד"ר זהר ברנט-יצחקי - עורכים של גיליון מיוחד בכתב העת Atmosphere
Barnett-Itzhaki, D. & Levi, A. Guest editors of a special issue: "Environmental and Public Health Aspects regarding Pandemic Viruses"
Journal: Atmosphere. Deadline for submission: June. 2022.
פרופ' איריס וילנאי-יעבץ ופרופ' שקד גלבוע – עורכות של גיליון מיוחד בכתב העת Sustainability
Vilnai-Yavetz, I. & Gilboa, S. Guest editors of a special issue:” Sustainable atmospherics: Retail design and economic, social and environmental sustainability.
Journal: Sustainability. Deadline for submission: Dec. 2022.
חברי מערכת בכתבי עת הקשורים בקיימות
פרופ' טלי סגר-גוטמן – חברה במערכות כתבי העת:
Journal of Services Marketing, Journal of Retailing and Consumer Services, Service Industires Journal
ד"ר זהר ברנט-יצחקי משמש כעורך בכתב העת הבינלאומי Frontiers in Public Health ומתמקד בנושא חשיפות סביבתיות לכימיקלים.
פעילויות בקמפוס
-
במסגרת פעילות הקורס "בעלי חיים ועסקים" התקיימה בין אפריל ליוני 2025 סדרת מפגשים עם אורחים בתחומי הקיימות. בין הנושאים שנידונו: 'דילמות אתיות בניהול אוספים זואולוגיים בגני חיות', 'רווחת בעלי חיים במגזר הערבי', ו'שימור כרישים בהקשרים שבין דייג, מדע, תיירות וצרכנות מקיימת'. סדרת המפגשים התקיימה בהובלת מרצת הקורס פרופ' איריס וילנאי-יעבץ ובחסות קבוצת המחקר לקיימות סביבתית וחברתית.
-
גם פרקטיקה עסקית, גם מעורבות בקהילה וגם שמירה על הסביבה! הסטודנטים בהתמחות שיווק במנע"ס הצליחו לשלב הכל ביחד! במסגרת פרוייקט הגמר בשיווק תשפ"ד הסטודנטים השתלבו במהלך לאבחון ושיפור איכות השירות ברשתות מקבוצת שכולו טוב, ובהנחיית פרופ׳ איריס וילנאי-יעבץ בנו טופסי לקוח סמוי ייעודיים, ביצעו בקרות בסניפים והגישו דיווח ופרזנטציה לחני יצחקי סמנכ"לית השיווק. קבוצת שכולו טוב פועלת לקידום ושילוב תעסוקתי וחברתי של א.נשים עם חסמים תעסוקתיים. לקבוצה מספר רשתות דנדשה (בגדים יד שניה), סיפור חוזר (ספרים יד שניה) ועוד. ברשתות חנויות עסקיות בלב הקהילה והן מקדמות ערכים של קיימות וקהילתיות ובעיקר יצירת הזדמנות שווה. ברשתות מקבלי השירות עוברים תהליך ליווי והכשרה ורכישת מיומנויות לעולם העבודה.
-
בחודש מאי 2024 התקיים האקתון הדאטה השנתי בנושא קיימות סביבתית. בהאקתון השתתפו 60 סטודנטים מהפקולטה להנדסה שקיבלו אתגר לבנות מודל למציאת המסלול הקצר ביותר והכי פחות מזהם בין שתי נקודות בעיר עתידנית. זה היה אתגר לא פשוט אבל הסטודנטים הצליחו לפצח אותו וגם לממש רעיונות יצירתיים ולבנות ממשקי משתמש. שתי קבוצות הגיעו למקום הראשון, האחת מהנדסת תעשיה וניהול, והשניה ממדעי המחשב. זו היתה הזדמנות להתמודד עם אתגרים לא פשוטים חישוביים אך גם לחשוף את הסטודנטים לעולמות הקיימות, התחבורה וזיהום האוויר.
- במחלקה להנדסת תעשייה וניהול, במסגרת קורס מבוא להנדסת מערכות, התקיים במהלך פברואר 2024 מיני הקאתון בנושא מסעדנות בת קיימא, בהובלתה של ד"ר אילת גלצור מקבוצת המחקר. כולם עבדו בשקידה ובשקיקה, כמיטב המסורת של הקאתונים. חמישה צוותים של סטודנטים משנה ד' הגו ותכננו רעיונות מגוונים ומעוררי השראה למסעדות המיישמות היבטים שונים של קיימות. אופיר אבידור, שפית טבעונית ויועצת בתחום הקיימות במסעדנות, שימשה כמנטורית וסייעה לסטודנטים בתכנון המסעדות. תודה ענקית לסטודנטים על ההירתמות למשימה ועל התוצרים הנפלאים.
- ב-28.5.2023 התקיים הפנינג הקיימות הראשון במרכז האקדמי רופין, בהשתתפות סטודנטים, חברי סגל ואורחים. ההפנינג היווה אירוע השיא של קורס הקיימות המשותף לכל הפקולטות ברופין ושל קבוצת המחקר לקיימות סביבתית וחברתית. מרצי הקורס - ד"ר מוסטפה עספור, פרופ' אפרת בן זאב וד"ר זהר ברנט-יצחקי, חברי קבוצת המחקר לקיימות – הנחו את האירוע. ההפנינג העביר את המסר שקיימות היא נושא בעל השפעה קריטית על החיים של כולנו, באופן מגוון ומרתק, וכלל בין השאר מופע סטנדאפ של הקומיקאי עידו פרנסס, הרצאה של ד"ר דב חנין, פאנל קיימות על אשפה, אומנות ואופנה בהשתתפות ד"ר רז תמיר, עדי יקותיאלי, מיטל פלג מזרחי וארנון מאיר, תצוגת אופנה יד שניה, דוכני מזון מקיים, עמדות הכנת שייקים ללא צריכת חשמל, הקרנת סרטים על אנשים שמקיימים וסרטוני הטיקטוק שיצרו הסטודנטים בקורס וזכו בתחרות סרטוני הקיימות.
- תוכנית ה-MBA, בשיתוף עם תכנית התקווה הישראלית וקבוצת המחקר לקיימות סביבתית חברתית ברופין קיימה כנס, בהנחיית חברות קבוצת המחקר פרופ' טלי סגר-גוטמן ופרופ' שקד גלבוע, בנושא: עסקים על שביל הכוונות הטובות – הטמעת מהלכי קיימות למען הצלחה עסקית (הקלטת הכנס שהתקיים בזום – כאן). במסגרת הכנס התארחו שלושה דוברים שהציגו את האחריות התאגידית והחברתית כפי שבאה לידי ביטוי במיגוון פעילויות קיימות סביבתיות חברתיות של החברות שלהם: דן פילץ, מנכ"ל הדיזינגוף סנטר; נועם גדליהו, מנהל האחריות החברתית בארומה; וריקי ממן, מנהלת אחריות תאגידית בחברת רפא"ל. מסר אחד שעלה מתוך הכנס הוא שהתנאי להטמעת אסטרטגיה מקיימת הוא מחויבות של ההנהלה הבכירה לעניין ורצון להעניק בחזרה לקהילה. מסר נוסף הדגיש כי אסטרטגיה מקיימת נותנת לארגון יתרון תחרותי ונושאת ערך עסקי. במילים אחרות- משתלם לקיים
- מזמינים אתכם להאזין (כאן) לסשן מרתק של הרצאות קצרות ומגוונות בנושא "קיימות סביבתית, חברתית ועסקית בשיתוף הקהילה" שניתן על ידי סטודנטים (מנהלים) בתכנית BA למנהלים ביחד עם מרצים אורחים ביום ששי 23.12.2022. האורחים מתחומי השמה תעסוקתית, כלבנות טיפולית וחקלאות ימית הציגו דוגמאות מהשטח לשילוב הקהילה ביישום התנהגויות של קיימות והסטודנטים מתכנית ב.א. מנהלים שיתפו בפרקטיקות של קיימות הנהוגות במקומות העבודה שלהם: קולקצית ביגוד אקולוגי ב'גולף', קיימות בקיבוץ, יישום תקני קיימות במפעל לקראת רכישתו על ידי חברה אמריקאית (כולל הטמעת מעבר מכלים חד"פ לרב פעמי בקרב עובדי פס הייצור) ויישום פרקטיקות של קיימות סביבתית וחברתית בעמותה חברתית. ההרצאות התקיימו במסגרת הקורס "סוגיות נבחרות בהתנהגות צרכנים" של פרופ' איריס וילנאי-יעבץ, חוקרת בקבוצת המחקר לקיימות וחברת סגל במחלקה למנהל עסקים.
- המחלקה למנהל עסקים בהנחיית פרופ' שקד גלבוע, חברת קבוצת המחקר בקיימות, אירחה את חברי ההנהלה הבכירים של המרכז הרפואי - Medica RMC חן פורמן מנכ"ל המרכז, מרי עזריאל מנהלת הסיעוד ואורטל פאי סמנכלי"ת הכספים, למיני האקתון בנושא הטמעת תרבות של קיימות בארגון. במסגרת הקורס מבוא לניהול והתנהגות ארגונית, סטודנטים משנה א' הציעו פתרונות לשתי סוגיות: צמצום צריכת כלים חד-פעמיים וצמצום צריכת חשמל. הסטודנטים הציעו מגוון פתרונות יישומיים תוך הטמעת ידע ניהולי שרכשו במסגרת לימודיהם.