צעירים בהגירה

המכון להגירה ושילוב חברתי

​ביוזמת המכון להגירה ושילוב חברתי במרכז האקדמי רופין ועמותת 'למרחב', התקיים ב-19 בדצמבר 2018 יום העיון בנושא "צעירים בהגירה". כ-150 איש מהאקדמיה, משרדי ממשלה, מהמגזר השלישי, נותני שירות ישיר וצעירים בהגירה נטלו חלק בהרצאות ודיונים בנושאים: הזדמנויות ואתגרים, זהות ושייכות, הזנחה רפואית בקרב צעירים, הטיפול הרפואי במבקשי מקלט שהינם בגדר "חולים שקופים" ועוד.

לדבריה של ד"ר ניבי דיין, מנהלת המכון להגירה ושילוב חברתי, מהמרכז האקדמי רופין: "יום העיון נוצר מתוך הבנה, שלצעירים בהגירה ישנם צרכים ייחודים הנובעים משילובם של מצבים. האחד, היותם במעבר מהתבגרות לבגרות, כאשר המסגרות הפורמליות מסיימות את תפקידן. והאחר, היותם בתהליך של הגירה, הדורש הסתגלות לסביבה חדשה, כשפעמים רבות מערכות התמיכה הטבעיות כמו משפחה וקהילה חסרות."

ביום העיון הוצג דו"ח על בריאות צעירים בסיכון, שהוכן על ידי פורום הארגונים למען צעירים בסיכון, ממנו עולה כי מרבית הבעיות הרפואיות של צעירים בסיכון נוגעות לשלושה תחומים: בריאות הנפש, בריאות השן והזנחה כללית.

בצד הדיון על צעירים יהודיים עולים ממדינות שונות ועל מבקשי מקלט, הוקדשו ביום העיון שני מושבים לנושאים ייחודיים: האחד דן ביוצאים בשאלה העוברים תהליכים של הגירה חברתית מחברה דתית או חרדית לעולם החילוני, והאחר עסק בחוויות העקירה מבתיהם של צעירי גוש קטיף, החשים לעתים כפליטים בארצם. העיסוק בשתי קבוצות אלה ביום העיון נבע מההבנה שהמאפיינים, הצרכים והמשימות ההתפתחותיות שבפניהם צעירים אלה עומדים, אינם שונים במהותם מאלה של מהגרים ממקום למקום או ממדינה למדינה.

עולים חדשים וותיקים, יוצאים בשאלה, וצעירים מגוש קטיף שיתפו את הקהל בחוויות ובאתגרי ההגירה והשילוב שלהם, כשדבריהם העשירו ועוררו שיח סוער בקרב המשתתפים.

המכון להגירה ושילוב חברתי, בשיתוף עמותת למרחב, עורכים בימים אלה מחקר שיכלול המלצות למקבלי החלטות, על  התועלות הכלכליות ברמת המאקרו, הנגזרות מהשקעה בהשכלה גבוהה של צעירים חסרי עורף משפחתי. זאת מתוך הבנה שקיים קשר בין איכות ורמת ההשכלה, לבין השתלבותם של צעירים בחברה, ומתוך הנחה שלהשכלה השפעה הן על חיי  הפרט והן על הצמיחה הכלכלית של המשק ועל חוסנה של החברה. את המחקר תרכז גב' אנדה ברק-ביאנקו מהמכון להגירה ושילוב חברתי.