מכינת המחוננים
המעבדה להנדסת ידע ורובוטיקה
ילדים מחוננים יכולים להיות משקפופרים בעלי בריאות רופפת, משאף אסתמה והספורט היחיד שהם שמעו עליו הוא שחמט. אך אינם חייבים להיות כאלה.
ילדים מחוננים מאוד יכולים להיות ספורטאים מצטיינים. יתר על כן, יש לשאוף לתקן את חוסר האיזון הטבוע במחוננות על ידי פעילות ספורטיבית מואצת ומודגשת.
נפש בריאה בגוף בריא מהווה סיסמה שאינה ריקה מתוכן של מערכת החינוך החל ביוון העתיקה. המילה "גימנסיה" הינה במקור "מרכז ספורט" ונחשבה ככזאת גם באירופה בזמן החדש. עד היום בתי הספר והאוניברסיטאות היותר יוקרתיות משקיעות מאמצים רבים בלהעניק אפשרות ועידוד לפעילות ספורטיבית מעל ומעבר למקובל ורגיל.
המחוננים אף יכולים להוות קבוצה חזקה, יוזמת ולוחמנית לא רק באולם ההתעמלות אלא גם כשמדובר במאבקים שלהם, הוריהם ומוסדותיהם על זכויות המחוננים ועל טיפוחם בכל דרך.
כנס משרד החינוך למצויינות 2013
בכנס השנתי של משרד החינוך בנושא "מחוננים ומצטיינים" הוצגו לצמרת משרד החינוך ההישגים יוצאי הדופן
של מערכת ידע אורגנית בתחום ההוראה. כך, ילדים בני 3-4 ידעו לקרוא, שלטו במחשב, למדו חשבון ומדעים. הלומדות האורגניות המיוחדות וסביבת הטיפוח האורגנית שעטפו את הילדים, איפשרו לא רק ללמד ילדים בגיל צעיר ביותר, אלא אף להפוך את התהליך הלימודי למשחק מהנה ביותר.
פעילות שנתית
בימי א' מספטמבר 2015 עד פברואר 2016 התקיימו מפגשים על בסיס קבוע בפרויקט מכינת מחוננים. קבוצה רב גילאית של הילדים קיבלה מושגים ברובוטיקה, מדעי המחשב ותכנות. הילדים החליטו לשלב לימודי רובוטיקה, מבוא למדעי המחשב עם לימוד אנגלית בשיטת immersion. הוראת אנגלית התבססה על הוראת ילדים בלבד משלב של הכנת חומר למפגש עד להעברת מפגש עצמו.
מטרת המכינה
- לימודים מגוונים ומואצים הן לרוחב והן לעומק תוך הדגשת מספר מטרות:
- עידוד יצירתיות
- פיתוח מיומנויות מדעיות-הנדסיות תוך לימודי STEM
- פיתוח כושר אנליטי
- פיתוח כושר רטורי
- פיתוח סקרנות והנאה
- פיתוח יכולות חבריות ושיתוף פעולה
- פיתוח אינטליגנציה מחקרית אקדמית
- פיתוח הרגלים, ידע ומיומנויות ללימודים ומחקר אקדמיים
שיטה
- מעבדות
- דגש על לימוד עצמי
- גמישות טקטית תוך דאגה להשגת יעדים אסטרטגיים
כיום קיימת מודעות כללית בכל העולם לצורך בלימוד יותר מכוון תלמיד. כך רשת IB SCHOOLS בה לומדים יותר ממיליון תלמידים בכל רחבי עולם מצהירה:
We encourage a positive attitude to learning by encouraging students to ask challenging questions, to reflect critically, to develop research skills, and to learn how to learn.
אופן הלימוד
- אורגני
- מתפתח
- רב כיווני
- מבוסס על מערכת ידע אורגנית
- מחזורי
- מחזור חיים ומודל אורגני
- מבוסס על הרבה מידע וידע וגילוי ומחקר
הגישה הפדגוגית
חינוך אמ"ת - חינוך אינדיבידואלי מתוקשב בטכנולוגיית מערכת ידע אורגנית
היעד
היעד הינו ליישם את התוכנית הלאומית של משרד החינוך לתקשוב מערכת החינוך הכוללת שינוי מהפכני בפדגוגיה והוראה. התוכנית, שפורסמה בשנת 2010, הינה פועל יוצא של החזון, היעדים ותוכניות משרד החינוך לשיפור איכות הלימודים, העמקת הידע, הרחבת הידע, כמות הידע. החל בשנות ה-70 לפחות משרד החינוך קורא למהפכה בהוראה על מנת לעבור מהוראה פרונטלית להוראה פרטנית, לימוד עצמי, שיטת המעבדה והחקר. גירוי הסקרנות הטבעית של התלמיד וחינוך לעצמאות, יוזמה ואינטליגנציה לימודית מהווים חזון של משרד החינוך. תלמידים חכמים יותר שיהפכו למדעני העתיד במקום רובוטים משננים במפעל לציונים היא המטרה.
התלמיד הלומד בגישה המתחשבת בו והמעודדת אותו לא רק ידע יותר אלא גם יהנה יותר, יהיה אדם טוב יותר. המטרה הינה גם לחנכו למעורבות ומנהיגות חברתית, שירות ותרומה לחברה. התלמיד אמור להיות מאוזן יותר, מאושר ונהנה מלימודיו ומחייו מחד, ומעורב בסביבתו ובחברה מאידך.
התקשוב יכול להיות בעוצמות שונות. כך תקשוב שטחי יכול להיות כשהתלמידים נעזרים במחשבים ולהסתיים בכך. אך המטרה הינה כמובן תקשוב עומק, בו התקשוב כולל מערכות של בינה מלאכותית המאפשרות מהפכה בפדגוגיה עצמה. מערכת נבונה יכולה לשמש כמעט ב"מורה אלקטרוני" ותוך שיתוף פעולה עם מורה בן אנוש לשפר באופן קיצוני את איכות הלימוד של התלמיד ואת הישגיו.
היעד של תוכנית חינוך אמ"ת הינו לפתח ולהטמיע תקשוב עומק שילך וישתכלל עם הזמן ויגרום לתרומה העולה לאין שיעור על תרומת התקשוב השטחי בלבד.
הגישה
השגת היעדים תתאפשר באמצעות שימוש נרחב יותר מן המקובל בתיקשוב, תוך דגש על תיקשוב המאפשר לימוד עצמי של התלמיד וחקר עצמי של התלמיד. תיקשוב כזה אינו דבר שבשגרה וכדי להיות יעיל עליו להיות מונחה באופן קפדני. הטכנולוגיה של מערכת ידע אורגנית מהווה כלי חיוני ליישום לימוד פרטני.
עיקר הזמן של התלמיד יוקדש לא להקשבה להוראה פרונטלית אלא ללימוד עצמי. אף הלימוד העצמי הינו, ככל הניתן, לא פסיבי אלא יזום על ידי התלמיד, בקצב של התלמיד וכולל פעילות פרואקטיבית כגון חקר במעבדה.
עיקר הזמן של המורה יוקדש לא להקראת חומר אלא להכרת תלמידיו והכוונתם בחקר שלהם. כן יכול המורה להקדיש זמן לאיתור מקורות מתוקשבים נוספים וטובים יותר, להשקעה בתלמיד ובכיתה על מנת ליצור אווירה טובה והישגים גבוהים.
המטרה הינה הישגים לימודיים גבוהים בהרבה מן הנדרש על ידי משרד החינוך. ויחד עם זאת, אווירה מאושרת ומהנה בכיתה, אסוציאציות חיוביות עם הלימודים, תלמידים בעלי אינטליגנציה לימודית ומחקרית גבוהה בהרבה. איזון ומיזוג פעילויות שונות יכלול אף חינוך טוב יותר בהיבטים הלא-אקדמיים גרידא, כמו ספורט וסביבה, אך בעיקר: חינוך למעורבות חברתית, שירות ותרומה לחברה.