המעבדה לקוגניציה לשונית
מה הם התהליכים המאפשרים לנו להבין שפה באופן שנראה כל-כך קל ומיידי?
כיצד משפיעה השפה על האופן בו אנחנו חושבים, מעריכים ומקבלים החלטות ?
במה זה שונה אצל דו-לשוניים?
כיצד משתקפת האישיות שלנו ומצב הרוח שלנו באופן בו אנחנו מדברים?
המעבדה לקוגניציה לשונית עוסקת בחקר תהליכים של עיבוד שפה, והאינטראקציה שלהם עם תהליכים קוגניטיביים שונים. המחקרים הנערכים במעבדה מתמקדים בהבנה ובהפקה של שפה, בתהליכי קריאה ועיבוד טקסט וכן באינטראקציה בין תהליכים לשוניים עם תהליכים פסיכולוגיים אחרים. רב המחקרים הם מחקרי מעבדה בהם נעשה שימוש בשיטות מחקר התנהגותיות כמו למידה, הטרמה, קריאה, מטלות של הפקת שפה דבורה וכד'. הניסויים מבוססים על מטלות ממוחשבות, ובעיבוד התוצאות אנו משתמשים בשיטות מגוונות הכוללות בין השאר ניתוח ממוחשב של טקסט, וכן ניתוח אקוסטי של הקול.
בין הנושאים (קישורית לדף של נושאי המחקר) הנחקרים במעבדה דו-לשוניות (קישורית לדו-לשוניות בדף של נושאי המחקר), והשפעתה של הסביבה הלשונית על השימוש בשפה. בנוסף אנו חוקרים כיצד מעורבת השפה בתהליכים של שיפוטים וקבלת החלטות (קישורית לדף המעבדה של אייל גמליאל) בשת"פ עם פרופ' אייל גמליאל (קישורית לדף של אייל גמליאל). אחד הנושאים החדשים בהם אנו עוסקים בשת"פ עם ד"ר יוסי לוי-בלז (קישורית לדף שלו) הוא ניסיון לפתח מדדים המבוססים על ניתוח לשוני של טקסטים ודיבור (קישורית לכותרת "הנפש בראי השפה בדף של נושאי המחקר), וכן ניתוח אקוסטי של הדיבור במטרה לפתח כלים מבוססי שפה ודיבר להערכה פסיכולוגית.
המעבדה נוסדה בשנת 2009 על ידי ד"ר חמוטל קריינר אשר שבה מתקופה בת 5 שנים כעמיתת מחקר באוניברסיטאות של גלזגו ושל אדינבורו. ומאז נערכו בה מחקרים רבים חלקם במימון חיצוני (למשל של הקרן הלאומית למדעים (קישורית ל-ISF) המעבדה משמשת גם לעבודות מחקר של סטודנטים (קישורית לדף עבודות סטודנטים) הן בתואר ראשון במסגרת סמינר מחקר "שפה וזיכרון", והן לתואר שני במסגרת עבודות תיזה.
ליצירת קשר:
המעבדה לקוגניציה לשונית (בית 7) המרכז האקדמי רופין
טלפון: 09-8983026
דוא"ל: hamutalk@ruppin.ac.il