מעבדות מחקר והוראה
הפקולטה למדעי הים
המעבדה הביולוגית
המעבדה הביולוגית משמשת ללימוד אורגניזמים ימיים, חסרי חוליות ובעלי חוליות והיא מצוידת במיקרוסקופים, מכשירי מדידה, מנדפים וכלי איסוף ועיקור. יש בה אוסף גדול של צדפות וקונכיות וכן אוסף דגים משומרים של הים התיכון. במעבדה פועלות שתי מערכות בנות קיימא לגידול דגים, ובכלל זה דגים טרנסגניים. במעבדה הביולוגית נערך מחקר רפואי של מחלת שרירים המתבסס על מודל דג הזברה. בפקולטה פועלת ועדת אתיקה והיא מחזיקה באישור לניסויים בבעלי חיים.
המעבדות לכימיה
המעבדות לכימיה משמשות ללימודי כימיה, ביוכימיה, מיקרוביולוגיה ומבוא לביולוגיה מולקולרית. המעבדות מצוידות במכשירי מדידה, ספקטרופוטומטרים, מכשירי PCR לזיהוי וכימות DNA, מנדפים, צנטריפוגות, מערכות נידוף וכלים הנדרשים לעריכת ניסיונות כימיים וביוכימיים, וכן אינקובטורים לגידול אצות המשמשים למחקר.
המעבדה לביולוגיה מולקולרית
המעבדה המשוכללת להוראת הביולוגיה המולקולרית וההנדסה הגנטית מצוידת במכשירי PCR מתקדמים לכימות DNA בזמן אמת. יש בה צנטריפוגות רבות ומנדפים כימיים וביולוגיים, ספקטרופוטומטרים משוכללים, מכשירי אנליזה, מיקרוסקופים פלורסצנטיים, אינקובטורים וציוד נוסף. למעבדת ההוראה צמודה מעבדת מחקר לביולוגיה מולקולרית והנדסה גנטית. מעבדה זו מצוידת במיקרוסקופים משוכללים, במכשיר למתיחת מחטים והזרקה לתאים, בבורר תאים ובמכשור רב-ייעודי למחקר.
המעבדה לחומרי טבע
המעבדה מיועדת להוראת נושאים הקשורים לניצול חומרי טבע מאורגניזמים ימיים. היא מצוידת במכשירי HPLC, פרמנטור משוכלל מבוקר מחשב, מכשיר לנידוף, צנטריפוגות שולחניות ורצפתיות, ספקטרופוטומטרים, מנדפים, מכשירי אנליזה ורישום למחקר נוירופיזיולוגי, מכשירי PCR, מיקרוסקופים משוכללים וציוד נוסף.
המעבדה למי ים זורמים
מעבדה זו מנצלת את הקרבה לחוף הים המאפשרת העמדה של מערכות המספקות מי ים ומי באר מסוננים ולא מסוננים במשך כל ימות השנה. במעבדה שולחנות מים רבים ופועלת בה מעבדת מחקר ובה מיקרוסקופים, מכשירי מדידה וציוד ייעודי רב הדרוש למחקר אורגניזמים ימיים. במעבדה מתקיים מחקר של חוקרי הפקולטה למדעי הים, והיא משמשת גם חוקרים מכמה אוניברסיטאות ומכונים בישראל.
ספינת מחקר
לרשות התלמידים והחוקרים עומדת ספינת מחקר משוכללת המשמשת ללימודי אוקיינוגרפיה וביולוגיה ימית. הספינה מופעלת על ידי עמותת Ecoocean העוסקת בהוראת מדעי הים ובחינוך נוער ואקדמיה וזו מעמידה את הספינה לרשות הפקולטה למדעי הים.
מדוע לחקור וללמוד את הים?
הים הוא מקור ייצור החמצן העיקרי בעולם, גורם מרכזי המשפיע על מזג האוויר, אחד ממקורות המזון העיקריים, מקור חשוב להתפלת מים לשתייה, הדרך החשובה ביותר להובלת סחורות ומוצרי יסוד, מרחב אסטרטגי לתנועה ולפעילות צבאית ומקור לחומרי טבע חשובים לכלכלה, לרפואה ולמחקר המדעי. הים הוא גם מקור לנופש, בילוי וספורט. מסיבות אלה יש כיום חשיבות רבה ללימוד מדעי הים ולהכרת המשאב האדיר הזה והפוטנציאל הטמון בו.
את התכניות האקדמיות של הפקולטה למדעי הים גיבשו מדענים בכירים באקדמיה ומומחים בתחומים היישומיים של מדעי הים.
בשנים האחרונות התפתחו בישראל מיזמים רבים הקשורים בסביבת הים והחוף: מיזמי התפלה, גילוי מאגרי גז ואנרגיה, מיזמי חקלאות ימית ומיזמים רבים הפועלים בקו החוף. הפעילות הזאת פוגעת לא אחת באיזון האקולוגי של משאבי הטבע הלאומיים.
בשל חשיבותו הגדלה של הים, הן כמשאב כלכלי והן כמערכת אקולוגית, יש לחקור וללמוד אותו כדי שאפשר יהיה להגן כהלכה על שיווי המשקל האקולוגי המתקיים סביבו.