הכרה באבחונים דידקטיים חיצוניים - הנחיות למאבחנים
מרכז נגישות
על מנת שהאבחון יתקבל במרכז הנגישות ברופין, יש לוודא מול המאבחן, שהוא עומד בקריטריונים המופרטים להלן:
- על המאבחן למלא את השאלון הבא - לחצו להורדה
- על המאבחן לבדוק את התחומים הבאים: קריאה, כתיבה, מנגנוני השפה, הבנת הנקרא, הבעה בכתב, זיכרון, קשב וריכוז, אנגלית ומתמטיקה.
- על האבחון להיערך בשפת האם של הסטודנט/ית. עם זאת, האבחון חייב לכלול בחינה של תפקודי השפה העברית והאנגלית.
- כלי האבחון צריכים להיות בעלי נורמות התואמות לאוכלוסייה הבוגרת (למשל, ערכת שתיל (יהל), מבחני חלוץ, ערכת חדד וכו'). לא יתקבלו אבחונים המשתמשים בכלים המיועדים לאבחון ילדים (לדוגמא, "ערכת א-ת", ערכת מסלו"ל וכו').
- על המאבחן/ת לפרט היסטוריה התפתחותית של המאובחן/ת תוך הצגת הישגים מתעודות, מסמכים רפואים, אבחוני ילדות וכו'.
- על המאבחן/ת לרכז את כל תוצאות האבחון בטבלה מסכמת הכוללת את התחום הנבדק, שם המבחן, ציוני גלם וציוני תקן.
- יש לפרט את המטלות המשמשות לביצוע הערכה איכותנית (כגון: הבנת הנקרא, הבעה בכתב, אנגלית ומתמטיקה) הן בגוף הדו"ח והן בטבלה המסכמת.
- במבחני הבנת הנקרא בעברית ובאנגלית יש לבחור טקסטים תואמי גיל ולציין את שם וסוג הטקסט.
- האבחון חייב לכלול בחינה של תפקודי אנגלית ומתמטיקה.
- האבחון צריך לכלול אבחנה ברורה לגבי כל תחום, כלומר האם קיימת או נשללת לקות למידה התפתחותית (דיסלקציה, דיסגרפיה, דיסקלקוליה ו/או חשד ל- SLI).
- נדגיש כי התאמות בדרכי היבחנות תאושרנה רק כאשר ניתנה אבחנה של לקות למידה התפתחותית. לא תאושרנה התאמות על סמך קושי שאינו מתגבש לכדי לקות למידה התפתחותית ו/או פגיעה בתפקודי הלמידה.
- במידה ובמהלך ביצוע האבחון הדידקטי סבור/ה המאבחן/ת כי קיימת הפרעת קשב וריכוז הפוגעת בתפקודי הלמידה של המאובחן/ת באופן מתמשך, יש להפנות אותו/ה לבדיקה משלימה של נוירולוג או פסיכיאטר כמפורט בחוזר מנהל הרפואה.
- כמו כן, יודגש כי סטודנט/ית אשר יגיש/תגיש אבחון קשב וריכוז ללא התייחסות לאופן ולעוצמת הפגיעה המתמשכת בתפקודי הלמידה שלו/שלה יופנה/ תופנה להשלמת אבחון דידקטי.
- עמידה בדרישות האמורות תמנע עוגמת נפש מסטודנטים/ות המבקשים/ות לבחון זכאות להתאמות על רקע לקות למידה ו/או הפרעת קשב וריכוז.
לשאלות נוספות, יש לפנות למזכירות מרכז הנגישות במייל: csld@ruppin.ac.il