מחקר במחלקה
מדעי ההתנהגות
המרצים במחלקה הם חוקרים פעילים בשני תחומי הדעת – סוציולוגיה-אנתרופלוגיה ופסיכולוגיה. חברי וחברות הסגל בתחום הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה חוקרים מגוון רחב של נושאים: סטיה חברתית, גבולות, הגירה וקבוצות אתניות, איגודי עובדים, חינוך ואי-שוויון חברתי, רפואה, בריאות והולדה. חברי וחברות המחלקה בתחומי הפסיכולוגיה חוקרים נושאים הכוללים שפה וזיכרון, הפרעות אכילה, התנהגות בריאות, פסיכולוגיה פלילית ועוד. המחקר במחלקה מתקיים במסגרת מכוני מחקר, מעבדות ופרוייקטים:
- המרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי ע"ש ליאור צפתי - המרכז, בראשותו של פרופ' אלן אפטר ופרופ' יוסי לוי-בלז, מבקש לשפר את היכולת לאתר מבעוד מועד מקרי אובדנות בישראל ובעולם, לטפל בהם ולמנוע אותם, ופועל בשיתוף עם עמותת "בשביל החיים" למניעת התאבדות ולתמיכה במשפחות שיקיריהן התאבדו.
- המרכז לחקר המידע בבריאות ע"ש דרור (אמרי) אלוני– במסגרת המרכז פרופ' אפרת נטר וד"ר אלי תימן חוקרות היבטים שונים של הנגשת המידע בתחום הבריאות למגוון אוכלוסיות.
- המעבדה לשיפוט וקבלת החלטות, בראשות פרופ' אייל גמליאל – המחקר במעבדה עוסק בסוגיות הקשורות לתהליכי שיפוט וקבלת החלטות, ובהטיות האנושיות בתהליכים אלו.
- המעבדה לקוגניציה לשונית, בראשות ד"ר חמוטל קריינר – השאלות שבהן עוסק המחקר במעבדה נוגעות לקשר שבין תהליכים פסיכולוגיים רגשיים, חברתיים וקוגניטיביים ובין תהליכים של עיבוד שפה בקרב אוכלוסיות שונות ובהן ילדים, בני הגיל השלישי ודו-לשוניים.
- פרוייקט ההולדה והפריון, בראשות ד"ר אלי תימן עוסק בהיבטים תרבותיים של פונדקאות, של טכנולוגיות פריון מתקדמות, והריון ולידה במיגזרים שונים.
ספרים של חברי הסגל
להאיר את הרי החושך
בשנת 2016 התפרסם הספר "להאיר את הרי החושך" בעריכתו של פרופ' יוסי לוי בלז, ראש המחלקה למדעי ההתנהגות, המציג תמונה מקיפה של תופעת האובדנות בקרב מתבגרים. הספר סוקר את מכלול ההיבטים ההתפתחותיים, הפסיכולוגיים, הביולוגיים, החברתיים והסביבתיים הפועלים יחד כדי להוביל להתאבדות, ומציג עדויות עדכניות מחזית המחקר המדעי על אודות דרכים להתערבות ולמניעת אובדנות בקרב צעירים. בנוסף, מובא לקורא מידע רב אודות נושאים שטרם נכתב בהקשר הישראלי, כגון התנהגות פגיעה עצמית לא אובדנית, תפקידה של המדיה המסורתית והמדיה החדשה, התמודדות עם התאבדות במשפחה והתוכנית הלאומית למניעת התאבדות בישראל.
צבא מחנך עם: יחסי הצבא עם מערכת החינוך האזרחית
בשנת 2016 התפרסם הספר "צבא מחנך עם: יחסי הצבא עם מערכת החינוך האזרחית" בעריכתם של
ד״ר ניר גזית ופרופ׳ יגיל לוי מהאוניברסיטה הפתוחה העוסק במורכבות הממשק שבין הצבא לבין מערכת החינוך האזרחית.
Remembering Palestine in 1948: Beyond National Narratives
בשנת 2011 התפרסם ספרה של פרופ' אפרת בן זאב
Remembering Palestine in 1948: Beyond National Narratives אודות המלחמה שהתחוללה בארץ ב – 1948 המסופרת על פי רוב מנקודת מבט לאומית. בספר זה הדגש הוא על זיכרונותיהם של מי שהיו חלק ממנה – לוחמי פלמ"ח, כפריים פלסטינים, כמו גם שוטרים בריטיים שהוצבו בארץ ערב המלחמה. מבט זה על אמיתות "קטנות" זורה אור קצת אחר על הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
Shadows of War:
A Social History of Silence in the Twentieth Century
בשנת 2010 יצא ספרה של פרופ' אפרת בן זאב
Shadows of War: A Social History of Silence in the Twentieth Century שתיקה איננה שכחה ואיננה זיכרון, אלא פרקטיקה תרבותית בעלת כללים משל עצמה. הספר בוחן מקרים של "שתיקות" שהתגבשו בעקבות אירועים אלימים באירופה, במזרח התיכון ובאפריקה במהלך המאה העשרים (כמו למשל ספרד שאחרי מלחמת האזרחים או דרום אפריקה שאחרי האפרטהייד). הספר מבקש להסיט את המבט מן הספרות הרבה על זיכרון והנצחה אל ההשתקה והשתיקה, המהוות חלק מרכזי מן המציאות שבאה בעקבות סכסוכים ומלחמה. עורכים: אפרת בן-זאב, רות ג'יניאו וג'יי וינטר.
Birthing a Mother: The Surrogate Body and the Pregnant Self
בשנת 2010 יצא ספרה של ד"ר אלי תימן
Birthing a Mother: The Surrogate Body and the Pregnant Self הספר מבוסס על מחקר אתנוגרפי שנערך בין השנים 1998-2006. בלב עבודת המחקר היו 43 ראיונות עומק עם 26 אמהות פונדקאיות ו-45 ראיונות עומק עם 35 אמהות מיועדות שלקחו חלק בהסכמי פונדקאות בישראל. הניתוח האנתרופולגי מתרכז בסיפורים שהפונדקאיות והאמהות המיועדות מספרות לגבי הוויותיהן בתהליך הפונדקאות: איך הנשים המעורבות בהסדרי פונדקאות מבינות, מתמודדות ומפיקות משמעות מן העולם
פרסומים
הדגש שניתן במחלקה על מחקר מתבטא בין היתר בעובדה שסטודנטים רבים מפרסמים יחד עם חברי הסגל מאמרים בכתבי עת מדעיים ומציגים עבודות בכנסים בין לאומיים על בסיס עבודות הסמינר המחקר שלהם.