תואר ראשון בכלכלה ומנהל התמחות במדעי הנתונים
כלכלה ומנהל
ראש ההתמחות: ד"ר מירב מלצמן
תואר: בוגר (BA) כלכלה ומנהל להשלמת התואר נדרשות 120 נקודות זכות.
נתונים ומערכות לעיבוד נתונים (מערכות מידע) נמצאים בליבת הפעילות של עסקים וארגונים כלכליים ופיננסיים בסקטור הפרטי והציבורי. בהתבסס על איסוף מסיבי של נתונים, במיוחד נתוני עתק (big data), פותחו אלגוריתמים של בינה מלאכותית (AI) ולמידת מכונה (ML) המאפשרים להבין, לנתח ולבנות מודלים מורכבים המשמשים לחיזוי.
כיום, חשיבותם הארגונית של נתוני עתק ושל מערכות מידע בתחום הכלכלה היא קריטית. יותר ויותר חברות וארגונים זקוקים למנהלים שמיומנים בניתוח ובעיבוד נתונים, שיוכלו להפיק תועלת משפע המידע הפיננסי שברשותם ולהשתמש בו ככלי אסטרטגי לשיפור החלטותיהם העסקיות.
ההתמחות במדעי הנתונים מבקשת לשלב בין היכולות הקלאסיות של הכלכלן ובין היבטי מחשוב ניהוליים, הן טכנולוגיים והן מעשיים. הסטודנטים ירכשו מיומנויות של איסוף וניתוח נתונים ממקורות שונים (בעזרת שפות תוכנה), וילמדו לעקוב אחר שינויים בנתונים ולערוך ניתוח כלכלי על בסיס נתוני עתק. במסגרת פרויקט הגמר יתנסו הסטודנטים בהתמודדות עם איסוף נתונים, טיובם, ניתוחם והבנתם, ועם קבלת החלטות על בסיס הנתונים האלה.
ההתמחות כוללת, בין השאר, קורסים ביסודות התכנות והאלגוריתמיקה, ניתוח בינה עסקית (BI), מבוא למדעי הנתונים ותכנות בשפת פייתון וקורס מתקדם במדעי הנתונים. דוגמאות לפרויקטי גמר:
1. הערכת תשואות של ניירות ערך – בפרויקט זה הסטודנטים ניתחו ביצועי מניות במטרה לפתח מודלים שיחזו עלייה/ירידה שנתית בשער המנייה, בהתבסס על אלפי פרמטרים כגון גודל חברה, ותק חברה, אינפלציה, ועוד. הסטודנטים השתמשו באלגוריתמים מתקדמים של למידת מכונה.
2. חיזוי צריכת החשמל בישראל – בפרויקט זה הסטודנטים ניתוחו נתוני צריכת חשמל בישראל ובארה"ב ופיתוחן מודלים לחיזוי צריכת החשמל בהתבסס על פרמטרים כגון טמפ', חגים ועוד. הסטודנטים פיתחו מודלים לניבוי ערך מדד ה-SMP (המייצג את צריכת החשמל) ולניבוי חריגות במדד על סמך פרמטרים שונים.
ניתן להתרשם מפרויקטים נוספים של הסטודנטים בהתמחות, לחצו כאן