ד"ר עדי לוריא

פסיכולוגיה קלינית

טלפון במשרד: 09-8983075​
כתובת מייל: aluria@ruppin.ac.il
בית 20, חדר 305​

תיאור שטחי התעניינות  
הרקע האקדמי שממנו צמחתי הוא תחום של קבלת החלטות וקוגניציה, ומחקר בסיסי לרוב בתנאי מעבדה או במחקרים כמותיים בשטח. כיום אני מתעניינת בהיבטים רחבים של התחומים הללו, ומשתדלת למצוא דרכים יצירתיות לבחון שאלות יישומיות בעולם העבודה. 
תחום שמעניין אותי כיום הוא נושא של אושר, השפעתו על הפרט באופן כללי ובעולם העבודה במיוחד. בהמשך לכך, אני מעוניינת בקשר שבין אושר לתפוקה בעבודה או פרודוקטיביות. מחקרים רבים מראים קשרים מעניינים בין עושר כלכלי לאושר (או שביעות רצון מהחיים), ובאופן שבו הבחירות הכלכליות שלנו משפיעות על הנאה רגעית ומתמשכת. מכיוון שהחברה והתרבות סביבנו נהיים מרוכזים יותר ויותר סביב נושאים כלכליים, הקשר שבין משתנים כמו עושר כללי, הרגלי צרכנות, הכנסה, ועוד, לבין חווית אושר בחיים נהית חשובה עוד יותר. אך מעבר לחוויה כללית של אושר בחיים אני מעוניינת לחקור את ההשפעה של אושר על התנהגות ועל קבלת החלטות, באופן כללי ובעולם העבודה בפרט. שאלה מעניינת למשל היא האם עובדים מאושרים נותנים תפוקה גבוהה יותר בעבודה? האם הם נעדרים פחות מהעבודה? האם הם תורמים יותר לארגון גם בתחומים שמחוץ להגדרת תפקידם? האם הם לומדים תפקידים מהר יותר? כלומר, האם ניתן להצביע על אושר כמשתנה מתווך הרלוונטי בעולם העבודה? בפרט, אני מעוניינת לחקור את הקשרים בין עושר ואושר אצל נשים, ונשים בעלות קריירה בפרט. 
נושא נוסף שאותו אני מעוניינת להמשיך לחקור הוא ההשפעה של למידה מתוך התנסות על תופעות חברתיות והתנהגות הפרט. אחת הדוגמאות שחקרתי היא הקשר שבין תופעה מוכרת בקבלת החלטות לבין לקיחת סמים והתמכרויות​. בדוגמא זו מתואר איך שקלול חסר של אירועים נדירים (תופעה נחקרת בתחום קבלת ההחלטות) יכול להסביר התנהגויות מסוכנות, לקיחת סמים ביניהן. כיום אני עובדת על יישומים נוספים של תופעת השקלול חסר בלמידה מהתנסות, כמו למשל התנהגויות בטיחות בעבודה, נהיגה מסוכנת, בחירה של אמצעי מניעה, ועוד.
תחום נוסף שבו אני עוסקת הוא ההשפעה של תגמולים על שיפוט וקבלת החלטות של הפרט. למשל, איך הפרט משנה את התנהגותו כתגובה למתן תגמולים ותמריצים, ואיך בכלל הוא מפרש את תגמולים אלו. תגמולים לא כספיים (לדוגמה, "תפיחה על השכם" שעובד מקבל ממנהל) הם שטח ספציפי בתוך נושא התגמולים שבו אני מתעניינת. בארגונים רבים תגמולים לא כספיים זמינים יותר למנהלים מאשר תגמולים כלכליים – כל מנהל יכול להחמיא או לפרגן לעובד ללא בקשת אישורים וללא התהליך הביורוקראטי הנדרש לתגמל עובד באופן כספי. אחת השאלות המעניינות בתחום היא עד כמה התגמולים ה'לא כספיים' באמת משפיעים על הפרט, מהי משך ההשפעה או חוזק ההשפעה, האם ההשפעה מותנית בקיומם של תנאים חברתיים אחרים, האם השפעתם תלוית אישיות, וכו'. במחקר מעבדה שביצעתי בנושא של תגמולים מצאתי שההשפעה של תדירות התגמול אינה ליניארית, ושככול הנראה קיימים הבדלים בין-אישיים בתגובה לתדירות התגמול.

מחקר זה מצטרף לסדרה של מחקרי מעבדה בנושא למידה שערכתי, שמטרתם היה לבדוק את השפעת מתן משוב מייד ודחוי על למידה ואת גבולן של תופעות מוכרות בתחום הלמידה. בסדרה של 4 מחקרי מעבדה בודדתי משתנים שונים במבנה המשימה ובמתן המשוב כדי ליצור השפעות שונות על הלמידה של הפרט. המחקרים הראו כי בתנאי למידה מסוימים משוב מיידי מביא לביצוע טוב יותר, אך בתנאי למידה אחרים משוב דחוי עדיף מתוך תופעות שליליות הקשורות למתן משוב מיידי. סדרת המחקרים מציאה גבולות לתופעות מוכרות בתחום הלמידה ומציאה פיתוח של שיטות למידה לתחומים מסוימים על בסיס מתן משוב מיידי ודחוי.