ד"ר מעיין שורר
פסיכולוגיה קלינית
המחקר בו אני עוסקת מערב את עבודתי כפסיכולוגית קלינית, המטפלת בילדים ובמתבגרים, הסובלים מהפרעות רגשיות, ובייחוד הפרעת דחק פוסט טראומתית ואילמות סלקטיבית, וממצבים רפואיים שונים (סכרת, חבלות ראש קלות). כחוקרת, אני מתעניינת בהערכת תרומתם של גורמים פסיכולוגיים-רגשיים ומשפחתיים למצבים אלו.
תחומי המחקר בהם אני עוסקת במחקריי כוללים:
-
תרומתם של מנגנוני ויסות רגשי ומודעות רגשית לסימפטומים רגשיים (בילדים ומתבגרים הסובלים מדיכאון ואובדנות, פוסט טראומה וזעזוע מח).
-
הקשר בין דפוסי הורות לבין מצוקה רגשית בילדים ומדדים של בריאות. בפרט, אני מתעניינת בסגנון הסמכות ההורית, ביכולת המשחקיות ההורית וביכולות הוויסות הרגשי ההורי, ובתרומתם של אלו להסתגלות הנפשית של ילדיהם. במחקרים קודמים בחנתי קשרים אלו בקרב אוכלוסיות של ילדים בעלי סכרת מסוג 1, אילמות סלקטיבית, פוסט טראומה וחבלות ראש קלות, כמו גם בקרב ילדים בעלי התפתחות תקינה.
-
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי הינו שיטת טיפול בה אני עוסקת בעבודתי כפסיכולוגית קלינית. אני מתעניינת בשילוב בינה לבין גישות פסיכו-דינמיות ובבחינת יעילותה בהפרעות נפשיות שונות. במחקר קודם, בחנתי את יעילותו של פרוטוקול ה"חשיפה הממושכת" בהפחתת סימפטומים פוסט-טראומתיים בקרב ילדים נפגעי תאונות דרכים, הסובלים מהפרעה פוסט-טראומתית ומחבלת ראש טראומתית קלה. כיום אני מנהלת מחקר הבוחן את יעילותה של התערבות התנהגותית אינטגרטיבית בטיפול בילדים עם אילמות סלקטיבית, במסגרת היחידה לאילמות סלקטיבית במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל.
-
אילמות סלקטיבית – זוהי הפרעת חרדה נדירה יחסית, המתאפיינת בהעדר יכולת של הילד לדבר במצבים חברתיים. מחקריי עוסקים בהבנת המאפיינים האישיים של ילדים אלו ושל הוריהם.
סטודנטים המוצאים עניין בנושאים אלו מוזמנים להצטרף לאחד מהפרוייקטים הבאים, בהם אני עוסקת בימים אלו:
1. משחקיות הורית: בשנים האחרונות אני עוסקת, ביחד עם סטודנטים שהודרכו על ידי ברופין, במושג חדש - משחקיות הורית. מושג זה מתאר סגנון הורות המתאפיין ביכולת למזג איכות משחקית במגוון של אינטראקציות הורה-ילד. ביחד עם הסטודנטים, בנינו שאלון המעריך את מידת המשחקיות ההורית והבטחנו את מהיימנותו ותוקפו. כמו כן, מצאנו כי המשחקיות ההורית קשורה עם יכולתו של ההורה לווסת את רגשותיו שלו, כמו גם עם יכולות הוויסות הרגשי של ילדו. סטודנטים המוצאים עניין בנושא זה מוזמנים להשתלב בפרוייקט קיים או להציע רעיונות למחקרי המשך, עם דגש על הקשר בין משחקיות ההורים לבין קשיים רגשיים שונים אצל ילדיהם.
2. וויסות רגשי הורי: תגובותיהם הרגשיות של ילדים במצבי סטרס, כמו גם יכולות הוויסות הרגשי של הילדים, מושפעות מתגובותיהם הרגשיות של הוריהם. בשנים האחרונות מתפתח מחקר רב אודות חשיבותן של יכולות הוויסות הרגשי של ההורים להסתגלותם הנפשית של הילדים. סטודנטים המוצאים עניין בנושא זה מוזמנים להציע רעיונות למחקרי המשך.
3. תגובות פריז (Freezing response) בילדים בעלי התפתחות תקינה: בשנה"ל תשפ"א אתחיל פרוייקט מחקרי חדש, ביחד עם פרופ' עדה זוהר. תגובת הפריז הינה חלק משרשרת התגובות ההשרדותיות של בעלי חיים ובני אדם למצבי סכנה. מחקרים עדכניים מרמזים על כך שהבדלים בתגובות הפריז קשורים עם פסיכופתולוגיות שונות. מחקר זה מתעתד לבחון הבדלים בין אישיים בתגובות פריז של ילדים בתגובה לגירוי מעורר חרדה, ואת הקשר בין תגובות אלו לבין מאפייני מזג ואישיות שונים של הילדים. המחקר ישלב מדידות פיזיולוגיות של קצב לב ותנועתיות. סטודנטים המעוניינים להשתלב בפרוייקט זה במסגרת עבודת התזה/עבודת הגמר שלהם, מוזמנים להציע את מועמדותם.