קורסים יחודיים
ניהול משאבי ים
תוכנית הלימודים היא רב-תחומית. הקורסים בתוכנית הם בעלי אוריינטציה ימית מובהקת, שהדגשים בהם אינם ניתנים באף תוכנית אחרת בישראל. לדוגמה:
- חופי הים התיכון של ישראל - סמינר העוסק בתנאים הגיאוגרפיים-פיזיים, משאבי התרבות והמורשת הימית והפעילות האנושית בחופי הים התיכון של ישראל. הסמינר כולל מספר ימי סיור לאורך חופי ישראל ובהם מוצגים משאבי הים הנמצאים בהם, הקונפליקטים בין המשתמשים השונים בחוף והדרכים ליישובם.
- תשתיות גז טבעי - קורס בגישה הנדסית, העוסק בתשתיות הגז הטבעי ומתקניו בים ובחוף . הקורס עוסק במקורות הגז הטבעי בישראל, שימושיו, תכונותיו ובתהליכי הפקת האנרגיה ממשאב זה, משק הגז בישראל וסדר הזרימה משדות הגז הטבעי בים ועד ליחידות הקצה במפעלים שונים ביבשה.
- משאבי גז ונפט בסביבה הימית - קורס מתחום הגיאולוגיה והגיאופיסיקה הימית, העוסק באופן שבו נוצרים, מתגלים ומפותחים מקורות אנרגיה של פחמימנים בדגש על הסביבה הימית בכלל ומאגרי הגז הטבעי של ישראל בים התיכון בפרט. הקורס נותן דגש לסקירת שיטות גיאו-פיזיות ובמיוחד העקרונות והישום של שיטת ההדמיה הסיסמית אשר הינה הכלי המוביל לחיפוש וגילוי של מאגרי נפט וגז בים. הקורס סוקר את היסטורית החיפושים בישראל והאופן בו הפכה מיבואנית של דלקים נוזליים ומוצקים לצרכנית ואף יצואנית של גז טבעי, תוך השפעה דרמטית על הכלכלה והחברה בישראל.
- משאבי החוף הפיזיים של ישראל - קורס מתקדם העוסק במשאבים הגיאו- פיזיים הטבעיים לאורך חופי הים התיכון של ישראל ומדף היבשת הרדוד מולם. לדוגמא: משאב החול הימי והשימוש בו, מאפייני רוחות וגלים והטכנולוגיות להפקת חשמל מהם, מצוק החוף והאתגרים בשימורו וניצולו, שימור ופיתוח חופי רחצה חוליים והשפעת מבנים עליהם (שוברי גלים מנותקים, דורבנות, קירות ים, מרינות ונמלים) ועוד.
- כלכלת הסביבה הימית ומשאביה – הקורס עוסק באינטגרציה שבין התנהגות האדם, מערכות כלכליות ומערכות ימיות. הקורס חושף את המשתתפים לתהליכים בסביבה הימית ובעיצוב מדיניות סביבתית וכלכלית במרחב הימי. בקורס תנותח באופן שיטתי יעילותם של הענפים הכלכליים הפועלים במרחב הימי.
- השפעות סביבתיות של מיזמי ים – הקורס מקנה ידע עדכני בסוגיות ובאתגרים סביבתיים, כלכליים וחברתיים הקשורים למשאבי הים של ישראל בים התיכון, ולמיזמים במים הריבוניים והכלכליים EEZ של המדינה במרחב זה, כגון דיג, חקלאות ימית, שימוש ביצורים חיים מקבעי פחמן וניצול מי הים להתפלה ולמטרות תעשייתיות נוספות.
- היבטים מעשיים ברגולציה של הסביבה הימית – הקורס מתאר כיצד שמירת הסביבה הימית מתבטאת בהסכמים הבינלאומיים ובחקיקה הלאומית ומנתח את פעילותה של מערכת הרגולציה הממשלתית בישראל, פעולותיה, יעילותה ומגמותיה לעתיד. במהלך הקורס ילמדו מקרי בוחן שהתרחשו בשנים האחרונות ויתקיים סיור באזור נמל חיפה ובמשרד להגנת הסביבה.
- תכנון המרחב הימי - קורס המלמד את היסודות העיקריים ודרכי הפעולה של מערכת התכנון והרישוי בישראל, בדגש על מוסדות התכנון והתכניות הרלוונטיות במרחב הימי של המדינה בים התיכון. הקורס חושף את האתגרים התכנוניים והניהוליים העיקריים המאפיינים את המרחב הימי בכלל והחופים בפרט, ואת האופן שבו מדינות אחרות בעולם התמודדו עם אתגרי תכנון דומים.
- אסטרטגיה וניהול גלובלי - הקורס יתמקד במספר נושאים בתחומי האסטרטגיה והניהול הגלובלי. נדון בהחלטות אסטרטגיות כגון ״איפה לשחק?״ ״איך לנצח?״, נבחן את השפעתן של נקודות מוצא שונות לפיתוח אסטרטגיה והקשר שלהן להצלחה גלובלית? נדון בחשיבות היחסית של יכולות שיווק מול יכולות טכנולוגיות בפנייה לשווקים בינלאומיים. נבין את הצורך להתכונן לעתיד שכבר כאן באמצעות תכנון אסטרטגי, נדון בביקורת על תכנון שכזה והקשר הפרדוקסלי לפיתוח יכולת תגובה מהירה. נעמיק בצורך וביתרונות של ניהול גלובלי על בסיס כללים פשוטים.
- מים והתפלת מי ים - משק המים בישראל, טכנולוגיות התפלה בשימוש, הנדסת תהליך התפלה, סביבה ורגולציה, שיקולי סביבה בהתפלת מי ים, כימיה של מים בכלל ומי ים בפרט במהלך הקורס ירכוש הסטודנט ידע הנדסי בסיסי על טכנולוגיות התפלה, יתרונות וחסרונות של שיטות התפלה שונות ורקע על משק המים הישראלי והעולמי. בנוסף ירכוש הסטודנט ידע בסיסי על הכימיה והפיזיקה של המים, איכותם והרגולציה הנדרשת ממתקני התפלה