פרופ' אייל גמליאל
פסיכולוגיה קלינית
בית 3 חדר 3 טלפון: 09-8983027
דוא"ל: eyalg@ruppin.ac.il
תחומי המחקר המרכזיים שלי הם שיפוט וקבלת החלטות ומדידה והערכה פסיכולוגית וחינוכית. בשורות הבאות אפרט את כיווני המחקר שלי בתחום הראשון, שעשוי לעניין יותר תלמידים בביצוע עבודות גמר מחקריות. תלמידים המתעניינים דווקא בתחום של הערכה ומדידה פסיכולוגית וחינוכית מוזמנים לדון עמי על כך.
אני חוקר בעיקר הקשרים בהם אנשים מקבלים החלטות, שופטים או מביעים עמדות באופן המושפע מאפקטים של הקשר. אחד האפקטים העיקריים בהם אני עוסק הוא ההיצג - framing, וליתר דיוק שני סוגים של היצג: היצג תכונה (attribute framing) והיצג מסר/מטרה (message/goal framing). במספר מחקרים שבוצעו יחד עם ד"ר איל פאר הראינו שהיצג תכונה משפיע על שיפוטי צדק חלוקתי של אנשים בהקשרים שונים: בחלוקה של משאבים בארגונים, בקבלה של חברי קבוצות מטרה ללימודים/לעבודה במסגרת של העדפה מתקנת,בשיפוטי הוגנות של כלים המשמשים למיון עובדים, בחלוקה של משאבים רפואיים. חלק מממצאי מחקרים אלה מרוכזים גם במאמר בעברית. יחד עם פרופ' עדה זוהר וד"ר חמוטל קריינר, הראינו שההשפעה של היצג התכונה על העמדות של אנשים לגבי הקצאת משאבים מותנית על ידי שני משתנים מתוך ה Big Five:מצפוניות ונעימות, כך שאנשים שגבוהים בכל אחד משני משתנים אלה מושפעים מההיצג יותר מאשר הנמוכים.
בסדרה נוספת של מחקרים בחנתי את השפעת ההיצג על עמדות בתחומים נוספים, כגון השפעת ההיצג על עמדות של אנשים לגבי העדפה מתקנת, והשפעה של ההיצג על עמדות של אנשים לגבי המתת חסד של בני הגיל השלישי. בה ניתן להציג אי הארכת חיים באופן המשלים של הפסקת החיים. במחקר נוסף, ד"ר יוסי לוי בלז ואני שיתפנו פעולה על מנת להראות את ההתערבות של משתנה הגילנות (Ageism) בהשפעה שיש להיצג המסר על עמדות של אנשים כלפי התאבדויות של בני הגיל השלישי. במחקר נוסף יחד עם ד"ר יוסי לוי בלז, בחנו את ההשפעות שיש לחוסר שייכות ולתחושת עול על הסביבה של מטופלים על תפיסת הסיכון שיש למטפלים לגבי אובדנות של מטופלים.
כמו כן, אני משתף פעולה עם ד"ר חמוטל קריינר בסדרת מחקרים בהם בחנו את המידה בה תפעול של היצג תכונה באמצעים ויזואליים על שיפוטים של אנשים לעומת תפעול מילולי סטנדרטי. וכן את המידה בה משתנה האוריינות המספרית (Numeracy) מתנה את ההשפעה של היצג התכונה
דוגמא להקשר אחר בו עשוי אפקט ההיצג להשפיע היא התנהגות לא אתית - האם הצגת הסיכויים להיתפס בהתנהגות לא אתית וההפסדים הצפויים יקטינו התנהגות זו יותר מאשר הצגת הסיכויים המשלימים של לא להיתפס והרווחים המתלווים להתנהגות לא אתית. בהקשר זה הייתי שותף למחקר שבחן האם הצגת סיכון מפורשת משנה את ההתנהגות הלא אתית של אנשים לעומת הצגת סיכון מובלע.
דוגמאות אפשריות למשתנים מתערבים בהשפעת היצג הן משתנה המעורבות, או משתני אישיות/ממדי מזג. הן משתנה המעורבות והן משתני אישיות/ממדי מזג עשויים לשמש כמשתנים שמתערבים בהשפעה של היצג תכונה/מסר/מטרה על שיפוט וקבלת החלטות. התערבות כזו עשויה לבחון האם ניתן לאפיין אנשים בעלי מאפייני אישיות מסוימים או בעלי ממדי מזג מסוימים אשר הם פגיעים יותר מאחרים להשפעת ההיצג.
תחום מחקרי נוסף בו אני עוסק לאחרונה הוא שיפוטים מוטים של אנשים לגבי תופעות בהן הקשרים הקיימים אינם ליניאריים, אך מסיבות שונות אנשים תופסים אותם כקשרים ליניאריים. תחום אחד כזה הוא התחום של הטית החיסכון בזמן, בה אנשים מעריכים הערכת יתר את הזמן שיחסכו בהגברת מהירות ממהירות התחלתית גבוהה, ואילו מעריכים הערכת חסר את הזמן שיחסכו בהגברת מהירות ממהירות התחלתית נמוכה
אחת הסוגיות שעשויות לעניין במקרה זה היא כיצד ניתן לסייע לאנשים ("nudge") בבואם לשפוט קשרים במקרים אלה על מנת להתגבר על ההטיה.
אשמח להנחות עבודות מחקר בנושאים שונים, וביניהם הרחבת התחולה של אפקט ההיצג למקרים חדשים ולהקשרים אחרים, וכן בדיקת האפשרות של התערבות משתנים בהשפעת ההיצג. תלמידי התואר השני בפסיכולוגיה גרונטולוגית עשויים למצוא עניין בשאלות מחקר שקושרות את משתנה הגילנות לאפקטים שונים של הקשר, כמו גם שאלות שבוחנות הבדלים בין בני הגיל השלישי לאנשים צעירים יותר בפגיעות להטיות שונות בשיפוט ובקבלת החלטות.
ניתן לערוך את הניסויים במעבדה לשיפוט וקבלת החלטות, הנמצאת בבית 7, או בשדה או באמצעות שאלונים מקוונים.