פרופ' חמוטל קריינר

פסיכולוגיה קלינית

בית 7 משרד 5 טלפון: 09-8983026
דוא"ל: hamutalk@ruppin.ac.il 

 “Language is the house of Being. In its home man dwells” (Heidegger, 1978, Letter on Humanism, p. 217)   

מהו המקום בו הגוף והנפש נפגשים?

בעיני השפה היא אחד המקומות המרתקים בהם הגוף והנפש נפגשים. מנגנונים פיזיולוגיים של עיבוד קול (תפיסה, הבנה והפקה) מאפשרים לנו להביע ולהבין את התכנים המנטאליים של מחשבות, רגשות, חלומות וכד'. באמצעות מנגנונים אלה לשפה יש השפעה מדהימה על תהליכים פסיכולוגיים ובינאישיים. אני רואה בשפה חלון להבנת תהליכים מנטאליים, והמחקרים שלי עוסקים בשאלות שונות שהחוט המקשר ביניהן הוא הממשק בין תהליכי עיבוד שפה לתהליכים פסיכולוגיים שונים. במסגרת זו מחקרי עוסקים בתחומים הבאים:


פרוזודיה -
 ההיבטים המוסיקליים של השפה, ותפקידם במערכות עיבוד שפה (Kreiner & Eviatar, 2014) ובפרט תרומתם להבנה שמעבר למלים בייצוג, ובהבנה של תהליכים מנטאליים הקשורים לרגש, יחסים חברתי​ים, קשב, הדדיות ועוד.
דו-לשוניות – והשפעתה על תהליכי עיבוד שפה בקרב מהגרים (Kreiner & Degani, 2015), ובפרט ההשפעות קצרות הטווח של חשיפה לשפה אחת על השימוש בשפה שנייה. בתחום זה קיבלתי מענק מחקר מטעם הקרן הישראלית למדעים (ISF), וסטודנט שיהיה מעוניין לעבוד בתחום זה יוכל לזכות לתמיכה מסוימת בהוצאות הקשורות למחקר. בהקשר זה ניתן גם לחקור את ההשפעה של דו-לשוניות על תהליכים חברתיים ורגשיים, תהליכי קשב וזיכרון.   
הטיות בשיפוטים וקבלת החלטות –  חי או לא מת? כיצד משפיעות המלים בהם אנו בוחרים לתאר אירוע על האופן בו הוא נשפט או מוערך – מחקרים בשת"פ עם פרופ' אייל גמליאל (Kreiner & Gamliel, Under review, see poster).
ניתוח שפה ככלי להערכת מצבים ותהליכים פסיכולוגיים – מחקרים חלוציים העושים שימוש בניתוח אקוסטי של הקול והמאפיינים המילוליים של דוברים במטרה להעריך תהליכים רגשיים וחברתיים בזמן אמת, כמו למשל חשיפה עצמית
((Levi-Belz & Kreiner, 2016), וחרדה חברתית (​Silber-Varod, Kreiner, Lovett, Levi-Belz, & Amir, 2016)). 

מחקרי הם בעיקרם מחקרי מעבדה (המעבדה לקוגניציה לשונית, בית 7) בהם נעשה שימוש בשיטות מחקר התנהגותיות המבוססות על מטלות של למידה, הטרמה, קריאה, השלמת משפטים תוך שימוש במדדי תגובה אובייקטיביים כמו זמן תגובה, דפוסי שגיאות, תנועות עיניים, ועקומות למידה. במרבית המחקרים אני מתמקדת באוכלוסייה בוגרת ותקינה, אולם ניתן להרחיב את תחומי המחקר האלה לאוכלוסיות שונות ובכלל זה הגיל השלישי, הפרעות קשב וליקויי למידה, ואוכלוסיות עם פסיכופתולוגיה קלינית.